Geen tintelingen

Slijtage

 

Inleiding

Artrose van de pols betekent slijtage van het gewricht tussen de 2 botten van de onderarm, het spaakbeen en de ellepijp en de handwortelbeentjes. Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er gewrichtskraakbeen verslechterd. Bij artrose vermindert ook de vloeistof(synovia) in het gewricht. Hierdoor kunnen botten over elkaar schuren wat pijn en een beperkte beweeglijkheid kan veroorzaken.

Klachten en symptomen

Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging en door een stijf of stram gevoel. Opstart klachten en een krakend geluid kunnen kenmerkend zijn voor deze aandoening. Soms kan hydrops ofwel vochtophoping optreden in het gewricht, als uiting van een ontstekingsreactie. Artrose wordt gesteld aan de hand van het beeld(leeftijd, bewegingsfunctie, trauma in de voorgeschiedenis etc.).Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Oorzaken

  • Chronische overbelasting zoals bij fysiek zware arbeid of intensief sporten
  • Trauma in het verleden door bijvoorbeeld sportletsels
  • Hogere leeftijd

Behandeling

Inactiviteit van het aangedane gewricht resulteert in meer stijfheid en meer pijn, bovendien kan er vermindering van kracht ontstaan. Het wordt dus aangeraden om in beweging te blijven. Bij meer stijfheid, bewegingsbeperking of spierkrachtsvermindering kan fysiotherapie nodig zijn. De fysiotherapeut kan u helpen in het begeleiden van dit proces en samen met hem/haar maakt u een plan om uw beperkingen in de dagelijkse activiteiten te verminderen.

Peesontsteking

 

Inleiding

Peesontsteking, tendinitis of tendinose is een aandoening waarbij er sprake is van veelal langdurige overbelasting op een pees, waardoor deze geïrriteerd raakt.

Klachten en symptomen

Het wordt gekarakteriseerd door pijn op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot. Typisch is pijn bij aanspanning van de spier van de betreffende pees. De ernst kan veelal bepaald worden door de aangegeven klachten tijdens het dagelijks functioneren.

Oorzaak

Elke spier heeft aan beide zijden een pees, waarmee de spier aanhecht op de botten. Peesweefsel is erg sterk en trekvast. Een groot nadeel van pezen is echter dat ze erg slecht doorbloed zijn. Daardoor zijn pezen gevoelig voor overbelasting en is het herstel bij overbelasting vaak trager dan bij bijvoorbeeld spieren. De meest voorkomende oorzaak van een peesontsteking is overbelasting door het maken van repeterende bewegingen, zware voortdurende belasting, trillingen.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling, welke als doel hebben het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie. Mogelijkheden zijn relatieve rust, pijnstilling, spalken/tape en oefentherapie. Uiteraard is het erg belangrijk om samen met uw fysiotherapeut te achterhalen of er specifieke zaken in uw houding, beweging of belasting zijn die tot overbelasting hebben geleid. Door goed te onderzoeken welke oorzaken hebben meegespeeld bij het ontstaan van de klachten, kan herhaling van klachten voorkomen worden. Indien nodig zal uw fysiotherapeut u hierin adviseren.

Duimklachten

 

Inleiding

De ziekte van De Quervain is een ontsteking/irritatie van een tweetal duimpezen. De twee betrokken pezen lopen door een peesschede, die vernauwd kan zijn waardoor inklemming en irritatie ontstaat.

Klachten en symptomen

Klachten beginnen vaak met een doffe, branderige pijn aan duimzijde van de pols. Als de ontstekingsreactie verder toe neemt, blijft de pijn niet meer beperkt tot de pols, maar zal deze zich uitbreiden richting onderarm en duim. Bij bewegen van de duim neemt de pijn toe en is soms een ‘krakend/knisperend’ geluid te horen. Door de toename van pijn wordt vaak krachtsverlies van de duim ervaren.

Oorzaak

Deze twee pezen passeren de pols in een klein tunneltje (peesschede) op weg naar de duim. Wanneer de pezen ontstoken raken, verdikt de wand van de tunnel waardoor de pezen stroever in de tunnel heen en weer bewegen en nog meer geïrriteerd raken. De peesstructuren kunnen gaan zwellen en hierdoor ontstaat er nog minder ruimte in de tunnel. De oorzaak van de aandoening is meestal een overbelasting, doordat een zelfde beweging telkens herhaald wordt. De test van Finkelstein kan worden gebruikt om de diagnose te stellen. Hierbij wordt een vuist gemaakt met de duim in de vuist , vervolgens wordt de vuist naar beneden gebracht. Deze test lokt de specifieke pijn uit en is bij gezonde patiënten (vrijwel) pijnloos.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden tot behandeling, welke als doel hebben het verminderen van de pijn en het herstellen van de functie. Mogelijkheden zijn relatieve rust, pijnstilling, spalken/tape en oefentherapie. Als de klachten niet reageren op bovenstaande behandelingen en langer aanhouden kan een injectie of operatief ingrijpen noodzakelijk zijn. Uiteraard is het erg belangrijk om samen met uw fysiotherapeut te achterhalen of er specifieke zaken in uw houding, beweging of belasting zijn die tot overbelasting hebben geleid. Door goed te onderzoeken welke oorzaken hebben meegespeeld bij het ontstaan van de klachten, kan herhaling van klachten voorkomen worden. Indien nodig zal uw fysiotherapeut u hierin adviseren.

Andere klachten aan de pols waarvoor u naar de fysiotherapeut kan gaan zijn o.a.:

  • Corpus liberum
  • DISI-deformiteit
  • Extensor carpi ulnaris tendinopathie
  • Fibromyalgie
  • Ganglion van de pols
  • Hand artrose
  • KANS (klachten aan de arm nek en/of schouder)
  • Kneuzing
  • Lymfoedeem
  • Osteochondritis dissecans
  • Reuma (reumatoïde artritis)
  • Roeierspols
  • Scaphoid fractuur
  • TFCC letsel
  • Thoracic-outlet syndroom
  • Ziekte van De Quervain
  • Ziekte van Kienböck

Contactgegevens

Hoff van Hollantlaan 1F,
5243 SR Rosmalen

Bel ons gerust

073 - 522 35 70

Openingstijden

Maandag             8:00 – 19:30 uur
Dinsdag               8:00 – 20.00 uur
Woensdag           8:00 – 19.30 uur
Donderdag          8:00 – 21.00 uur
Vrijdag                 8:00 – 17.00 uur
Zaterdag              9:00 – 11.00 uur