Geen Opstartklachten

Slijmbeurs

 

Inleiding

Slijmbeursontsteking of bursitis is een ontsteking/irritatie van de slijmbeurs. Een slijmbeurs of bursa is een met vocht gevuld ‘kussentje/vlies’ tussen een pees en het onderliggende bot bij een gewricht, dicht bij de aanhechting van de pees op het bot. De slijmbeurs zorgt voor het nagenoeg wrijvingloos kunnen bewegen van het gewricht zonder dat de pees over het bot schuurt. Slijmbeurzen bevinden zich onder andere op de hiel, elleboog, schouder en heup.

Klachten en symptomen

Bursitis kenmerkt zich door roodheid, warmte, zwelling en pijn waar de ontstekingsreactie van de slijmbeurs aanwezig is. Als gevolg van de acute periode waarin u minder kunt bewegen kan er een bewegingsbeperking in de schouder ontstaan waardoor activiteiten minder goed verlopen. Met name reiken en tillen kunnen u als gevolg van de klachten belemmeren in uw dagelijkse activiteiten. Een acute slijmbeurs ontsteking kenmerkt zich vaak door een forse pijn die enkele dagen kan aanhouden en die ook in rust aanwezig is.

Oorzaken

Een slijmbeursontsteking kan ook het gevolg zijn van trauma of structurele overbelasting. Een bursitis kan enige dagen tot weken/maanden aanhouden.

Behandeling

Een niet-infectueuze bursitis geneest doorgaans uit zichzelf als de nodige rust in acht wordt genomen. In ernstiger gevallen zijn pijnstillers en ontstekingsremmers als NSAID’s noodzakelijk. Een bewegingsfunctiestoornis in de schouder kan deze klachten in stand houden. Fysiotherapeutische behandeling kan noodzakelijk zijn wanneer er beperkingen in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten(tillen, reiken, liggen op de schouder) blijven bestaan en de bewegingsfunctie van de schouder beperkt blijft. Verder kan uw fysiotherapeut u adviseren en informeren over het herstel en samen met u tot een behandelplan komen.

SI klachten

 

Inleiding

De sacro-iliacaal gewrichten (SI-gewrichten) vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. De gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan weerszijden van de wervelkolom. De gewrichten kunnen weinig tot niet bewegen, maar hebben wel een belangrijke steunende functie. Hierdoor zijn de rug en het bekken vrij stevig met elkaar verbonden. SI-gewrichten, ook wel heiligbeengewrichten genoemd, kunnen overbelast of ontstoken raken.

Oorzaken

  • Verstappen en of vallen
  • Lokale overbelasting
  • Zwangerschap

Klachten en symptomen

Pijn in de onderrug, meestal aan één zijde gelokaliseerd en wat meer naar de zijkant van de rug richting de bil. De pijn kenmerkt zich bij kracht zetten of gewicht nemen op één been zoals bijvoorbeeld bij lopen en traplopen.

Behandeling

De lokale overbelasting is vaak de oorzaak van een beperking in een aangrenzende regio zoals bijvoorbeeld van de rug of de heup. Hierdoor is het dus ook zinvol om deze regio’s te behandelen bij SI klachten. Samen met uw fysiotherapeut stelt u een plan op om de belasting weer te normaliseren en weer klachtenvrij te kunnen functioneren.

Uitstraling vanuit de rug

 

Inleiding

Uitstraling of ook wel gerefereerde pijn is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt.

Klachten en symptomen

Klachten en symptomen kunnen lijken op klachten uit de heupregio maar de oorsprong kan in de structuren van de lage rug liggen.

Oorzaak

Uitstraling of ook wel gerefereerde pijn is het verschijnsel waarbij pijn wordt gevoeld op een andere plaats dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt. Een voorbeeld hiervan is pijn bij een hartaanval waarbij de pijn in de linkerarm gevoeld kan worden. Uitstralende pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door connecties van het ruggenmerg waarbij pijnreceptoren (zenuwuiteinden) van verschillende pijnreceptoren samenkomen. Hierdoor kan het signaal van het ruggenmerg in de hersenen “geïnterpreteerd” worden als komend van een ander gebied. Ook bij prikkeling van delen van het bewegingsapparaat (spieren, kapsels, banden) kan uitstraling ontstaan.

Behandeling

Uitstraling kan ook tot diagnostische verwarring leiden. Daarom is het belangrijk dat uw fysiotherapeut een gedegen onderzoek uitvoert en aan de hand hiervan samen met u een behandelplan opstelt.

Andere klachten aan de heup waarvoor u naar de fysiotherapeut kan gaan zijn o.a.:

  • Adductiegerelateerde liespijn
  • Bekkeninstabiliteit
  • Corpus liberum
  • Coxitis fugax
  • Epifysiolysis capitis femoris
  • Fibromyalgie
  • Heup artrose
  • Heup impingement
  • Heupfractuur Iliopsoas syndroom
  • Kneuzing
  • Osteochondritis dissecans
  • Pijn aan de buikspieren
  • Rectus femoris tendinopathie
  • Reuma (reumatoïde artritis)
  • Trochanter major pijnsyndroom
  • Ziekte van Calvé-Legg-Perthes

Contactgegevens

Hoff van Hollantlaan 1F,
5243 SR Rosmalen

Bel ons gerust

073 - 522 35 70

Openingstijden

Maandag             8:00 – 19:30 uur
Dinsdag               8:00 – 20.00 uur
Woensdag           8:00 – 19.30 uur
Donderdag          8:00 – 21.00 uur
Vrijdag                 8:00 – 17.00 uur
Zaterdag              9:00 – 11.00 uur