Achterzijde

Achillespees

 

Inleiding

Achillespeesklachten komen veelvuldig voor. In de meeste gevallen is het een vorm van tendinopathie, een aandoening van de (achilles)pees welke een ontsteking, irritatie of beschadiging van de pees is. Een tendinopathie is in de meeste gevallen een vorm van overbelasting.

Klachten en symptomen

De klachten aan uw pees zijn langzaam ontstaan en steeds erger geworden. De pijn bevindt zich ongeveer 5 tot 7 centimeter boven het hielbeen en zijn precies aan te wijzen. Naast pijn kan er ook sprake zijn van een stijf gevoel in de ochtend en na een tijd rust. Tevens kan een lichte zwelling van de achillespees waarneembaar zijn.

Oorzaken

Het is niet zo dat slechts één factor de oorzaak is van de achillespeesklachten, meestal is het een combinatie van verschillende factoren. Factoren die een rol kunnen spelen zijn afnemende doorbloeding van de pees, verminderde spierkracht en lenigheid van de kuitspieren, voetstandsafwijkingen, beenlengteverschil en bekkenscheefstand. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn: verandering van trainingsintensiteit, slechte looptechniek, wisselen van ondergrond, slecht schoeisel.

Behandeling

De behandeling van achillespeesproblemen kan bestaan uit fysiotherapie, ontstekingsremmers, zooltjes en eventuele aanpassing van het sportniveau. . De fysiotherapeut kan u helpen in het begeleiden van dit proces en samen met hem/haar maakt u een plan om uw activiteiten te hervatten.

Hielspoor

 

Inleiding

Hielspoor is een verkalking/irritatie onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Deze hielspoor verkalking hoeft lang niet altijd hiel- of voet pijn te veroorzaken. Ongeveer 30% van de bevolking heeft een dergelijke verkalking, maar lang niet iedereen heeft last van pijn in de hiel. Ook is het mogelijk dat mensen wel klachten als voet pijn ondervinden, maar helemaal geen verkalking hebben. Dan is er sprake van peesplaatontsteking, of fasciitis plantaris.

Klachten en symptomen

  • Pijn onder de hiel. Vooral ’s ochtends of na langere tijd stil zitten is hiel pijn of voet pijn een van de meest genoemde symptomen. Dit kan vaak beter worden door wat te gaan lopen en op te warmen.
  • Pijn bij lopen, vooral bij net opstarten. Na een beetje opwarmen neemt de voetpijn vaak wel iets af.
  • Problemen om lang stil te staan. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden, en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken.
  • Stijf of gespannen aanvoelen van de peesplaat onder de voet. De peesplaat voelt soms duidelijk strak en gespannen aan.
  • Hielpijn bij autorijden is ook een typisch hielspoor symptoom, door de onnatuurlijke houding van de voet.

Oorzaak

In principe is hielspoor een overbelastingsklacht. De overbelasting vindt plaats door teveel spanning op de peesplaat, waardoor er op de peesplaat aanhechting aan de hiel te hard wordt getrokken.

Behandeling

Het aanpassen van de uw activiteiten is natuurlijk de eerste remedie om de klachten te verminderen echter wanneer de klachten aan blijven houden en het natuurlijk herstel belemmerd wordt dan kunt u uw fysiotherapeut inschakelen. Samen met u gaat hij/zij analyseren waar het probleem zit en wat er aan te doen is. De fysiotherapeut is de specialist in bewegen en kan u mogelijk verder helpen met de klachten.

Contactgegevens

Hoff van Hollantlaan 1F,
5243 SR Rosmalen

Bel ons gerust

073 - 522 35 70

Openingstijden

Maandag             8:00 – 19:30 uur
Dinsdag               8:00 – 20.00 uur
Woensdag           8:00 – 19.30 uur
Donderdag          8:00 – 21.00 uur
Vrijdag                 8:00 – 17.00 uur
Zaterdag              9:00 – 11.00 uur